JACOBINE DE JONG

Meer dan 10 jaar is Jacobine gefascineerd door papier in allerlei vorm en toepassingen. Papier toegepast om naar te kijken, te bewonderen en van te genieten. Van monochroom tot alle kleuren van de regenboog. Van karton tot meelzak. Soms met toevoegingen zoals rozenblaadjes of olifantenpoep. En zoveel mogelijk van oud en gebruikt papier, dat wel.


Haar eerste werken waren van papier Collée waar vazen en schalen van zijn gemaakt die werden bewerkt met restjes muurverf. Gaandeweg ging zij werken met handgeschept papier waarvan nu diverse werken te zien zijn in de expositie. Daarbij is voor haar van belang dat de werken gemaakt zijn van gebruikt papier zoals oude enveloppen of kantoormappen. De schalen worden in drie lagen opgebouwd en veelal voegt ze er materiaal aan toe zoals vlas, (geschept uit een paardenstal) of materiaal uit de natuur zoals judaspenning, aspergeafval of bijvoorbeeld olifantenpoep, meegenomen uit Tanzania.

Papier, een passie

De meelzakken die aan de wand hangen haalt zij bij de molenaar en worden bewerkt met roest, een procedé dat zij zelf heeft weten te ontwikkelen. De roest wordt nat opgebracht en moet bijna met haast worden verwerkt omdat de droging heel snel gaat. Elke keer weer een spannend proces dat niet altijd lukt. Ook de uitkomst van de kleur van de roest verschilt per keer. Als laatste brengt ze een patroon of een tekst op, het liefst in het Latijn en uit de “oudheid” zoals de eerste regel uit het testament van Keizer Augustus of regels uit het Credo. De tekst hiervoor snijdt zij uit een groot stuk papier en gebruikt dit vervolgens als sjabloon voor de meelzak. Haar opleiding kalligrafie is hierbij een welkome hulp.

Vrijdag 9 september 2016 tussen 20:00 en 24:00 uur tijdens Kunst tot de Nacht en Zondag 11 september 2016 tussen 13:00 en 19:00 uur tijdens het BliTs Festival, kun je haar prachtige werken komen bewonderen in de Gasfabriek aan de Lisdoddestraat in Alkmaar, de entree is gratis.

http://jacobinedejong.nl/

 

Advertentie