STICHTING MEO VERHUIST NAAR GAS!FABRIEK

Vanaf januari 2017 huurt Stichting MEO het grootste deel van de kantoorruimte in de GAS!Fabriek, industrieel erfgoed in handen van bewoners. Stichting MEO is een sociale onderneming en verzorgt grafische vormgeving, webdesign, tijdschriften en andere media voor non-profitorganisaties. Stichting Behoud GAS!Fabriek en Stichting MEO gaan gezamenlijk 45 werkervaringsplaatsen aanbieden op het gebied van media, horeca, receptie en meer.

Erfgoed als broedplaats voor talent

Stichting MEO heeft in 2015 het logo van de GAS!Fabriek ontworpen. Voorzitter van Stichting Behoud GAS!Fabriek Claire Bruin: “We hebben dezelfde doelen: de wereld een stukje mooier maken met wat we doen en daarbij op een duurzame manier omgaan met mensen en met onze omgeving.” Stichting MEO doet dit door jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkervaringsplaats te bieden. Voorzitter Edwin Teljeur: “Jongeren met een beperking als AD(H)D of autisme staan vaak buiten de arbeidsmarkt, terwijl ze met een iets andere benadering wellicht enorm waardevolle werknemers blijken te zijn. Wij zoeken die benadering, en met succes: we verzorgen media en ondersteuning voor meer dan 250 organisaties – waaronder Open Ringers, dat andere Alkmaarse culturele erfgoed dat een nieuwe bestemming krijgt. Zo maken deze jongeren echt kennis met de praktijk.” De leerlingen worden op de werkvloer begeleid door een jobcoach en professionele beroepskrachten, zoals een grafisch leermeester, maar werken ook samen met leeftijdsgenoten uit het bijzonder onderwijs en met reguliere mbo- en hbo-stagiaires. “Zo doen ze stevige werkervaring en kennis op, waarmee wij hen kunnen bemiddelen naar een betaalde baan. We hebben zelf ook vijf werknemers vanuit een traject in dienst genomen.”

Nu Stichting MEO uit het huidige pand aan het groeien is, gaan de initiatieven een stevigere samenwerking aan. Bruin: “De gasfabriek is onderdeel van de geschiedenis van de stad en willen we niet verloren laten gaan. Daarom zetten we ons in om het gebouw te restaureren en een mooie, multifunctionele bestemming te geven. Stichting MEO draagt hieraan bij, door er een professioneel mediabedrijf met een sociale kant neer te zetten. Maar, er gebeurt meer: samen met MEO bieden we ook werkervaringsplekken op het gebied van horeca en facilitaire dienstverlening. Die werkplekken komen ook bij de receptie, net als op termijn op andere vakgebieden. Zo willen we kansen op werk vergroten voor mensen die daar wat hulp bij nodig hebben; maar ook een bruisend geheel neerzetten waar allerlei activiteiten en mensen elkaar versterken.”

De samenwerking past in een tijd waarin steeds meer organisaties en ondernemers elkaar opzoeken. Zij willen bewuster met de grote uitdagingen van deze tijd omgaan en de winst meer in de sociale impact te zoeken, in plaats van op de bankrekening. Teljeur: “Bij Stichting MEO hebben we het over ‘een ontwerp voor elkaar’. Er is echt wat aan de gang in onze maatschappij en dat lijkt steeds meer in een stroomversnelling te komen.” Wat helemaal past bij de GAS!Fabriek, zegt Claire Bruin: “We willen namelijk een plek zijn waar talent gas kan geven!”

Bron: http://www.bewonersbedrijven.nl/stichting-meo-verhuist-naar-gasfabriek/

Advertentie