GAS!FABRIEK

Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken partners in voor behoud van het erfgoed van de voormalige GAS!Fabriek. Dit pand uit 1915 aan de Helderseweg in Alkmaar stond jaren leeg, en dreigde te worden gesloopt. Zonde toch?! Deze historische plek moet behouden blijven voor de volgende generatie. Vinden wij. Stook jij ook mee?! 

Vlak achter het Centraal Station van Alkmaar is het eeuwenoude pand in een nieuw jasje gestoken. De opgeknapte Gasfabriek is nu een ontmoetingsplek. Gasten kunnen een hapje eten in het eetcafé waar dagbesteders en vrijwilligers werken. In de zomer is het ook goed vertoeven op het grootste groene terras van Alkmaar. Er is genoeg te beleven voor jong en oud. Buiten is er een speelveld met trampoline en staan er voor de kleintjes heerlijke frietjes op het menu. Ook wordt de locatie veelvuldig geboekt voor vergaderingen, festivals en feesten. En worden er maandelijks de leukste events gehouden. Zo is er elke 1e vrijdag van de maand vrijMIBO! Kookt er op donderdag wel eens een pop-up kok tijdens PROEF! Is er zondag vaak LIVE!muziek en houden we op zaterdag DANCE!

Onze doelstelling is: Het ontsluiten van de geschiedenis van het voormalige gaswinnigsterrein en het daar op laatste overgebleven pand dat nog herinnerd aan het industriële verleden van de Stad. Door het open te stellen en weer toegankelijk te maken voor het brede publiek.

De historie van de GAS!Fabriek in Alkmaar begint in 1883 toen de nieuwe lichtbron op gas werd ontdekt. Nu herinnert alleen het gebouw uit 1915 nog aan de tijd dat de gemeente Alkmaar bijna een eeuw lang gas produceerde voor de stad.
Hoe hebben we dit aangepakt? Met vrijwilligershelden en vrienden hebben we het erfgoed nieuw leven ingeblazen. Wil je ook meehelpen? Doe dan een donatie of zet je expertise in voor de GAS!Fabriek. Bekijk hier onze openstaande vrijwilligersfuncties.

Mensen en erfgoed krijgen een tweede kans in Alkmaar